Peter Gysbrechts (Open VLD), de burgemeester van Putte bij Mechelen, krijgt van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen een schorsing van twee maanden als gemeenteraadslid opgelegd voor onregelmatigheden bij de financiering van de verkiezingscampagne van de Lijst Burgemeester waarmee hij opkwam.

De Lijst Burgemeester krijgt ook een boete van 2.500 euro. Het is niet duidelijk of hij burgemeester kan blijven.

De sancties komen er na een klacht vanwege de lijst CD&V-Groen Putte. Die haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober trouwens evenveel zetels als de Lijst Burgemeester (11), maar belandde in de oppositie omdat de enige andere partij met verkozenen, N-VA, voor de Lijst Burgemeester koos.

CD&V-Groen vond echter dat de campagne van Gysbrechts en co wel erg veel dure middelen, zoals borden in kunststof, filmpjes en persoonlijke brieven, omvatte en stelde naar eigen zeggen vast dat die niet allemaal waren terug te vinden op de aangifte van de verkiezingsuitgaven van de lijst.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen volgt nu gedeeltelijk de redenering van CD&V-Groen en legt niet alleen een boete op aan de lijst, maar ook een schorsing als raadslid aan Gysbrechts zelf, gezien zijn lijsttrekkerschap en voorbeeldfunctie.

Of dat ook betekent dat hij geen burgemeester kan zijn tijdens die periode, moet volgens CD&V-Groen nog blijken. Gysbrechts zelf was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Hij kan trouwens nog in beroep gaan bij de Raad van State. (VRTNWS)

OPINIE

In Putte wel sancties, in Herentals (nog) niet?

'De overtredingen van de burgemeester van Putte zijn veel minder ernstig dan die van N-VA en Yoleen Van Camp in Herentals', reageert Peter Verpoorten die de belangen van de verenigde oppositiepartijen van Herentals verdedigde.
'Blijkbaar heeft die Putse burgemeester de pech dat hij geen 'ondernemer' is...'

Wordt vervolgd.